nazad na priče

«TAJNI ŽIVOT», kratke proze, «Area», Zagreb, 1998.

 
 
 Knjiga «Tajni život» zbirka je minijaturnih priča u kojima se «prelamaju» lica i duhovna naličja isječaka iz stvarnosti. Ugođajno govoreći, to je «protjecanje» doživljaja koji žele «dohvatiti» neku neuhvatljivu stvarnost ili dati dublji smisao banalnoj svakodnevnici…..
Svaku običnu sličicu «utapa» spisateljica gotovo u mali esej u kojem se ljudi i pojave stalno pojavljuju na nekom raskrižju tekućeg života i svog «skrivenog» postojanja. Ili, spisateljica u monotonoj svakodnevnici tjeskobno izdvaja nezapažene trenutke.….
Teško je spisateljici i samoj zaći u svijet, ona zapravo uranja u vlastito proživljavanje svijeta…priče se stoga čitaju meditativno, ako postoji i osobno razumijevanje autora i čitatelja.

Literarno zaokružene, a nedorečene, te priče kao da u sebi imaju neku magičnu snagu. Sve otpočinje kao «trzaj», trenutačni opažaj svakodnevne pojave, a onda se, u potrazi za onim «iza pojavnosti», «utapa» u duhovnost….

Teško je odrediti jesu li te priče filozofija, psihologija ili naprosto slutnja… priče će u  kreativnijim čitateljima izazvati pravi književni i osobni užitak! Jer one su ono što je najteže postići – slojevitost u poetskoj lakoći!

PRIČE: (pdf)

                    ČUDO ;    TUĐI ŽIVOT ;   AFGANISTANSKI HRT ;  
                    SEBE SE DOSEGNE TEK KAD SE SEBE ZABORAVI ;
                    ENERGIJA UKLAPANJA ;   BLAGODAT NESTVARNOG ;  
                    DRUGI ŽIVOT ;    ZAKLJUČANA PRIČA ;